A Naftogaz Ukrajini Nemzeti Vállalat (Naftogaz) csatlakozott az európai földalatti gáztároló-szolgáltatók szövetségének (GSE) szabványai szerinti AGSI+ adatszolgáltatási rendszerhez. Ettől a héttől kezdve 32 milliárd köbméter befogadóképességű ukrán földalatti gáztárolók  készletadatai tároló szerinti heti bontásban kerülnek bemutatásra. Az adatok minden pénteken kerülnek közlésre és az ukrán földalatti gáztárolók adott heti szerdai állapotát tükrözik. Ukrajna az első nem európai uniós ország, mely csatlakozott a GSE átlátható adatközlési rendszerhez. Az adatok a következő hivatkozáson érhetők el: http://transparency.gie.eu.com.

”Ez a Naftogaz egyik fontos előrelépése a Társaság átláthatóságának növelése és az európai gázpiacra történő integrálásának folyamatában. A Naftogaz felajánlja az ukrán földgáztárolók kapacitásait az EU számára. Az európai vállalatoknak versenyképes és megbízható földgáztárolási megoldásokat szándékozunk nyújtani”, — mondta Kobolev Andrej, a Naftogaz Ukrajini Nemzeti Vállalat igazgatótanács elnöke. Az ilyen megoldások maximális hatékonyságú bevezetéséhez nagyon fontos a földgáz reversz szállítások megszervezése az ukrán-szlovák határon lévő kihasználatlan vezetéken (ún. „nagy reversz”). Az Európai Bizottság, az Eustream szlovák gázvezeték-szolgáltató vállalat és a Naftogaz aktívan együttműködnek a „nagy reversz” mielőbbi megvalósításán.

Nicole Ottenberg, a földalatti gáztároló szolgáltatók európai szövetségének elnöke kiemelte: „A földalatti tárolok adatainak átlátható bemutatása fontos része Európa energetikai biztonságának. A GSE büszke arra, hogy a Naftogaz Ukrajini becsatlakozásának köszönhetően sikerült jelentősen emelni az európai gázpiac átláthatóságát.”

Az AGSI+ napi online adatszolgáltatást biztosít az európai földalatti gáztárolókról, melyek összesített befogadóképessége  79 milliárd köbmétert közelíti meg, ami az EU-s földalatti gáztárolók technikai lehetőségeinek 82%-t adja.  A Naftogazon túl a kapacitási adatokat még 31 gáztároló szolgáltató hozza nyilvánosságra 15 EU tagállamból. A földalatti gáztároló szolgáltatók európai szövetsége (GSE) tagja a Gas Infrustructure Europe (GIE) szervezetnek, melynek szintén tagjai a gáz szállítok európai szövetsége (GTE) és a LNG-terminál kiszolgálók szövetsége (GLE).