Az orosz Gazprom mától az eddiginél 58 százalékkal több, azaz napi 174,3 millió köbméter orosz gáz Európai Unióba történő tranzitjára kérte fel az ukrajnai gázrendszer irányítóját a Naftogaztól kapott tájékoztatás szerint. Az erről kötött megállapodás azonban a napi mennyiségnek csak a ±4,5 százalékos ingadozását teszi lehetővé az uzsgorodi (ungvári) kompresszorállomáson, az Ukrajna többi, nyugati határi kompresszorállomásán pedig legfeljebb ±6,5 százalékost.

Ha a Gazprom e határokat túllépi, akkor az érintett szállítási napi előtt 36 órával igazolnia kell, hogy megfelelő mennyiségű gázt tárol az ukrajnai, földalatti létesítményeiben, illetve rendelkezik a szükséges, extra gázmennyiséggel.
Márpedig a Naftogaz közlése szerint a Gazprom nem tárol gázt ukrán területen, és előzetesen extra mennyiségről sem értesítette a gázszállító társaságot.

„Ha a Gazprom nem tartja be pontosan a tranzitszerződés feltételeit, akkor Ukrajna nem tud felelősséget vállalni az ilyen rendelés végrehajtásáért. Mindazonáltal a Naftogaz március 6-án maradéktalanul teljesíteni kívánja a Gazprom kérését” – áll a közleményben.

A beregdaróci kompresszorállomáson a mai terv szerint a februárra jellemző, napi bő 11 millió köbméteres mennyiség érkezik a tervek szerint. A hét első napjaiban csak 8-9 millió köbméteres volt a behozatal.
Ezzel egyidejűleg az eladó szóvivőjétől, Szergej Kuprijanovtól érkezett egy nyilatkozat, amely szerint cége megkapta a Naftgaztól a márciusban vásárlandó orosz gáz árát, előre. A 15 millió dollárból napi 45,6 millió köbméter gáz küldhető, amit további öt napon keresztüli értékesítést tesz lehetővé.